Partner of the safetynetwork
Wij helpen je graag! Bel 0113 – 33 10 10

Gasdetectie apparatuur

Met behulp van gasdetectie apparatuur kan er een concentratie van explosieve stoffen, gassen en/of dampen gemeten worden.

Gasdetectie apparatuur

Werknemers in industriële en risicovolle omgevingen kunnen blootgesteld worden aan giftige of brandbare gassen en dampen of aan een afwijkend zuurstofpercentage. Hierdoor kunnen er veiligheids- en gezondheidsrisico’s optreden.

Wat is gasdetectie apparatuur?

Door gasdetectie apparatuur in te zetten kan er een concentratie van zuurstof, explosieve stoffen, gassen en/of dampen gemeten worden. Met behulp van een draagbaar of vast opgesteld gasdetectiesysteem worden gebruikers en de omgeving vroegtijdig gewaarschuwd voor dreigend gevaar, zodat zij snel kunnen reageren.

Wij beschikken over een breed assortiment van draagbare en stationaire meetapparatuur:

 • Persoonlijke enkel gas detectie, onder andere O2, CO, H2s, H2 en andere gassen;
 • Persoonlijke multigasmeters;
 • Detectie voor vrijgave metingen;
 • Area/zone detectie;
 • Vast opgestelde detectie;
 • Test en kalibratie stations.

TSA is onder andere dealer van Honeywell gasdetectie maar u kunt bij ons ook terecht voor andere merken zoals Dräger en Rae.

Waarom is gas gevaarlijk? Welke gevolgen kan het hebben?

Wanneer er brandbare en/of giftige gassen of dampen vrijkomen, is de veiligheid en gezondheid van medewerkers in het geding. Elk gas heeft zijn eigen specifieke kenmerken. H2s (zwavelwaterstof) kan herkend worden door de rotte eieren geur, maar is in hogere concentraties (+100ppm) niet meer ruikbaar en dodelijk. Een ander bekend voorbeeld is koolmonoxide (CO). Dit gas ruikt en proeft men niet en wordt tot 250x sneller opgenomen in het bloed dan zuurstof.

Andere voorbeelden van giftige gassen en of dampen zijn benzeen, kooldioxide, H2s(zwavelwaterstof) NH3 (ammoniak) maar ook SO2 (zwaveldioxide).

Het zuurstofniveau is een belangrijke factor. 20,9% is een normaal zuurstofpercentage. De meeste gasdetectie apparatuur staat ingesteld op verschillende alarmniveaus. Het eerste alarm staat meestal op 19,5 Vol% ingesteld en een tweede alarm op 23 Vol%. Een verhoogd zuurstofgehalte kan weer een accelerator zijn bij brand. Zuivere zuurstof is nog gevaarlijker in combinatie met oliën en kan deze spontaan laten ontbranden.

In welke sectoren wordt gasdetectie apparatuur ingezet?

Gasdetectie apparatuur wordt breed ingezet. Voor de hand liggende sectoren zijn de chemie en petrochemie, maar ook in de scheepsbouw, waterzuivering, industriële reiniging, drinkwaterbedrijven, voedingsmiddelen industrie, afvalverwerking, infra, offshore, landbouw en koelingsruimtes waar ammoniak voorkomt wordt gasdetectie apparatuur ingezet.

Een persoonlijke gasmeter dient nooit ingezet te worden om een ruimte vrij te geven, hier is een gepompt toestel voor ontwikkeld. Apparatuur dient gebruikt te worden waar het voor is ontwikkeld.

 

Meten is weten en kennis van de installaties is daarom belangrijk. Onze specialisten adviseren u graag.

Waar gasdetectie apparatuur in het verleden veel groter en minder betrouwbaar was, zijn de huidige, moderne apparaten veel kleiner en betrouwbaarder geworden.  Ook het aantal sensoren (te meten gassen) is enorm uitgebreid. De huidige apparatuur biedt veel meer mogelijkheden dan in het verleden. Denk hierbij aan uitlezing op afstand, maar ook een combinatie met man down detectie (alarm wanneer medewerkers vallen). Verder heeft het meten van koolwaterstoffen (benzeen, ethanol, hexaan, pentaan) met een PID-meter een enorme opkomst doorgemaakt. Voordeel van deze gasdetectiemethode is het meten op ppm (parts per million) niveau waardoor u een eerdere melding krijgt waardoor uw medewerker dus minder zal worden blootgesteld aan deze stof.

Een andere ontwikkeling is de persoonlijke gasmeter van Honeywell zonder display. Weergave op een display is in bepaalde gevallen niet nodig. Deze techniek speelt daarop in: de gasmeter detecteert en alarmeert, waarna men kan evacueren.

TSA is uw partner in advies, verhuur, verkoop en onderhoud van gasdetectie apparatuur.

Naast advies over de juiste gasmeetapparatuur zijn wij ook gespecialiseerd in het onderhoud en kalibratie van de apparatuur. Dit voeren wij bij u op locatie uit, maar u kunt ook terecht in onze gasmeetwerkplaats op de Driemanssteeweg 174 in Rotterdam. Onze gespecialiseerde monteurs zorgen voor de juiste reparatie of afstelling van uw toestel volgens de richtlijnen van de fabrikant. Zo kunt u de apparatuur snel weer inzetten.

Onze afdeling Rental, Sales & Maintenance kan alle merken gasdetectie leveren. Wij kijken naar de toepassing, uw wensen en eisen welke u aan een toestel stelt. Op basis hiervan geven onze specialisten advies voor een bepaald type toestel.

Wij beschikken over een veelzijdige verhuurvloot waarbij u kunt kiezen voor een enkele meter of voor grotere aantallen. TSA ondersteunt u met enkelvoudige of meervoudige uitvoeringen, zowel draagbaar als stationair. Wij leveren een brede range aan gasdetectieapparatuur: van eenvoudige gasmeetapparatuur tot aan geavanceerde geheel configureerbare areamonitoren.

Heeft u bijvoorbeeld een onderhoudsstop waarbij in een korte periode meer gasdetectie apparatuur benodigd is, ook dan helpen wij u graag.

Waarom doet u zaken met TSA?

 • Wij zijn 24/7 bereikbaar;
 • Wij werken met ervaren, opgeleide en deskundige medewerkers;
 • Landelijke dekking door de diverse vestigingen door het hele land;
 • Betrokken van begin tot eind;
 • Wij voorzien u van een deskundig advies, weten wat de risico’s zijn op het gebied van gasmeten en nemen op basis hiervan een beslissing.

Bent u op zoek naar kwalitatieve gasdetectie apparatuur? Wilt u zich laten adviseren voor het beste materiaal voor uw project? Onze specialisten staan u graag te woord. Neem contact met ons op via onderstaande button.

Contact opnemen