Partner of the safetynetwork
Wij helpen je graag! Bel 0113 – 33 10 10

Nieuws

De laatste ontwikkelingen, updates en nieuws over TSA Safety Services BV

OVK: de missing link tussen VOL-VA en MVK

In de laatste jaren zien we een ontwikkeling waarbij leidinggevenden beoordeelt worden op hun prestaties ten aanzien van arbeidsveiligheid. Logisch, want zij vervullen een cruciale rol in het verhogen van de arbeidsveiligheid.

Tegelijk zien we een ontwikkeling waarbij tijdens turn arounds en stops in de chemie en petro-chemie van de functionarissen met een toezichthoudende rol (buitenwacht, brandwacht, gasmeter) een actievere rol wordt verwacht.

 

Tegelijk is er de constatering dat de opleiding VOL-VCA te weinig biedt om zowel de leidinggevende voor te bereiden op hun rol. En te weinig biedt voor het actiever uitvoeren van toezichthoudende taken. De opleiding MVK is daarentegen vaak iets te veel van het goede.

 

 Dit gat is na de zomer van 2015 opgevuld met de opleiding Operationeel Veiligheidskundige. Net als de opleidingen MVK en HVK staat de opleiding OVK onder auspiciën van Hobeon/SKO (de door de minister aangewezen toezichthouder) Deze vorm van toezicht borgt dat deze opleiding een opleiding van niveau is.

 

Onderscheidend ten opzichte van VOL-VCA is dat een van de 5 lesdagen (in geval van een in company) op maat van het bedrijf kan worden gemaakt. Op deze manier ontstaat maatwerk binnen landelijke kaders.

 

Sinds de introductie van de OVK heeft Apply opleidingen een aantal in company trajecten verzorgd. De reactie van zowel de bedrijven als de individuele cursisten waren eensluidend: eindelijk eens een veiligheidsopleiding waar we iets mee kunnen in ons dagelijks werk.